Difference between revisions of "Board:asus/a8v-e deluxe"

From coreboot
Jump to navigation Jump to search
m (Phcoder moved page ASUS A8V-E Deluxe to Board:asus/a8v-e deluxe)
 
Line 181: Line 181:
|}
|}


== SMBus header ==
{| border="0" style="font-size: smaller"
|- bgcolor="#6699ff"
! align="left" | Pin
! align="left" | Signal
|- bgcolor="#eeeeee"
| 1
| NC
|- bgcolor="#eeeeee"
| 2
| SMB_CLK
|- bgcolor="#eeeeee"
| 3
| Pin missing
|- bgcolor="#eeeeee"
| 4
| GND
|- bgcolor="#eeeeee"
| 5
| SMB_DATA
|- bgcolor="#eeeeee"
| 6
| 3V
|}


{{PD-self}}
{{PD-self}}

Latest revision as of 02:05, 9 May 2017

This page describes how to use coreboot on the ASUS A8V-E Deluxe mainboard. It is maintained by Uwe Hermann.

The ASUS A8V-E Deluxe.
The ASUS A8V-E Deluxe.
The BIOS socket.

Status

Device/functionality Status Comments
CPU
CPU works OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK I'm using: CPU model AMD Sempron(tm) Processor 3200+
L1 cache enabled OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK CPU: L1 I Cache: 64K (64 bytes/line), D cache 64K (64 bytes/line)
L2 cache enabled OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK CPU: L2 Cache: 256K (64 bytes/line)
L3 cache enabled OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Multiple CPU support OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Multi-core support OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Untested I don't have a multicore CPU to test with.
Hardware virtualization OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Untested
RAM
EDO OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
SDRAM OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
SO-DIMM OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
DDR OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK Tested: One 256 MB DIMM in slot DIMM_B1 (see manual).
DDR2 OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
DDR3 OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Dual channel support OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Untested
ECC support OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Untested
On-board Hardware
On-board IDE 3.5" OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | WIP Tested: Mounting an IDE disk in Linux. Booting from IDE is untested.
On-board IDE 2.5" OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
On-board SATA OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | WIP Tested: SATA port 1 (hda in FILO). SATA port 2 doesn't seem to work, yet.
On-board SCSI OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
On-board USB OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK Tested: USB keyboard on all 8 USB ports.
On-board VGA OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
On-board Ethernet OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
On-board Audio OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
On-board Modem OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
On-board FireWire OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Untested
On-board Smartcard reader OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
On-board CompactFlash OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
On-board PCMCIA OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
On-board Wifi OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
On-board Bluetooth OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
On-board SD card reader OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Add-on slots/cards
ISA add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Audio/Modem-Riser (AMR/CNR) cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
PCI add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK Tested: PCI VGA card in all 3 PCI slots.
Mini-PCI add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Mini-PCI-Express add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
PCI-X add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
AGP graphics cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
PCI Express x1 add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK Tested: PCI Express x1 network card in the first slot (nearer to CPU). Not sure if the other slot works OK.
PCI Express x2 add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
PCI Express x4 add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
PCI Express x8 add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
PCI Express x16 add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK Tested: PCI Express x16 VGA card. Works using the ati X11 driver.
PCI Express x32 add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
HTX add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Legacy / Super I/O
Floppy OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | WIP Doesn't seem to work, yet. Might be a Super I/O problem.
Serial port 1 (COM1) OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
Serial port 2 (COM2) OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Parallel port OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK Tested: Parallel-port JTAG adapter using openocd, works fine after modprobe ppdev.
PS/2 keyboard OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
PS/2 mouse OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
Game port OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK Works fine after modprobe analog and modprobe ns558. Tested using jscalibrator.
Infrared OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
PC speaker OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
DiskOnChip OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Input
Trackpoint OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Touchpad OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Fn Hotkeys OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Fingerprint Reader OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Laptop
Docking VGA OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Docking LAN OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Docking USB OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Docking Audio OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Docking Displayport OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Thinklight OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Webcam OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Miscellaneous
Sensors / fan control OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK The k8temp module loads fine, the sensors tool outputs the CPU temperature correctly. The w83627ehf module (for various temperatures and fan speeds) works fine. Also, the eeprom and i2c-viapro / i2c-dev modules load fine.
Hardware watchdog OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Untested The VT8237R seems to have a watchdog timer, but it's untested.
SMBus OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
CAN bus OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
CPU frequency scaling OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | WIP Doesn't work, yet.
Other powersaving features OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
ACPI OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Untested Exact status unknown/untested. Originally implemented for ASUS A8V-E SE, might need some changes. Reboot and poweroff do work ok, though.
Reboot OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
Poweroff OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
Suspend OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
Nonstandard LEDs OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK There's a power-on LED on the board PCB, it lights up when the board is powered up.
High precision event timers (HPET) OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK The dmesg output has ACPI: HPET id: 0x102282a0 base: 0xfed00000, and hpet0: at MMIO 0xfed00000, IRQs 2, 8, 0, and hpet0: 3 32-bit timers, 14318180 Hz. Powertop reports a very good value of 9 wake-ups-from-idle per second, which indicates that HPET support might work ok.
Random number generator (RNG) OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Wake on modem ring OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Untested
Wake on LAN OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Untested
Wake on keyboard OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Untested
Wake on mouse OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Untested
TPM OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
Flashrom OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK Works fine with coreboot and with the proprietary BIOS. The board/chipset/flashrom can decode 1MB chips fine.

Hardware

  • AMD K8
  • VIA K8T890
  • VIA VT8237R
  • Winbond W83627EHF

lspci -tvnn

-[0000:00]-+-00.0  VIA Technologies, Inc. K8T890 Host Bridge [1106:0238]
           +-00.1  VIA Technologies, Inc. K8T890 Host Bridge [1106:1238]
           +-00.2  VIA Technologies, Inc. K8T890 Host Bridge [1106:2238]
           +-00.3  VIA Technologies, Inc. K8T890 Host Bridge [1106:3238]
           +-00.4  VIA Technologies, Inc. K8T890 Host Bridge [1106:4238]
           +-00.5  VIA Technologies, Inc. K8T890 I/O APIC Interrupt Controller [1106:5238]
           +-00.7  VIA Technologies, Inc. K8T890 Host Bridge [1106:7238]
           +-01.0-[0000:01]--
           +-02.0-[0000:02]--
           +-03.0-[0000:03]--
           +-03.1-[0000:04]--
           +-03.2-[0000:05]----00.0  Marvell Technology Group Ltd. 88E8053 PCI-E Gigabit Ethernet Controller [11ab:4362]
           +-03.3-[0000:06]--
           +-07.0 Marvell Technology Group Ltd. 88W8310 and 88W8000G [Libertas] 802.11g client chipset [11ab:1fa7]
           +-08.0 Texas Instruments TSB43AB22/A IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link) [104c:8023]
           +-0f.0  VIA Technologies, Inc. VIA VT6420 SATA RAID Controller [1106:3149]
           +-0f.1  VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE [1106:0571]
           +-10.0  VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller [1106:3038]
           +-10.1  VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller [1106:3038]
           +-10.2  VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller [1106:3038]
           +-10.3  VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller [1106:3038]
           +-10.4  VIA Technologies, Inc. USB 2.0 [1106:3104]
           +-11.0  VIA Technologies, Inc. VT8237 ISA bridge [KT600/K8T800/K8T890 South] [1106:3227]
           +-11.5  VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller [1106:3059]
           +-11.6  VIA Technologies, Inc. AC'97 Modem Controller [1106:3068]
           +-18.0  Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration [1022:1100]
           +-18.1  Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map [1022:1101]
           +-18.2  Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller [1022:1102]
           \-18.3  Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control [1022:1103]

Booting coreboot

  • Booting from SATA port 1 works using FILO and this config (I have my root filesystem on /dev/sda2 as viewed from Linux):
 kernel=hda2:/vmlinuz initrd=/initrd.img root=/dev/sda2 console=tty0 console=ttyS0,115200
  • Booting from SATA port 2 doesn't yet work, I'll investigate.
  • Booting from IDE doesn't yet work, I'll investigate.

Comparing boot time

This is an ad-hoc test with pretty much no attempts at optimizing boot-times.

  • BIOS: I disabled the boot logo, SATA RAID blob execution (i.e. I set "IDE mode" in the BIOS menu), floppy detection/usage in order to kill the most obvious delays.
  • coreboot: Stock svn as of r3198, but with console logging level increased to 9 (i.e. slower bootup is to be expected).

Both the proprietary BIOS and coreboot do execute the VGA BIOS ROM from the PCI-E x16 graphics card. I'm booting from a SATA drive, using FILO in coreboot and pointing it at the menu.lst on the SATA drive, and GRUB when booting with the proprietary BIOS. The OS is a standard Debian unstable installation with 2.6.24 Linux kernel.

BIOS Power up — OS loader Linux — shell Summary
Vendor BIOS (boot from SATA disk) 24s 24s 48s
coreboot (boot from SATA disk) 9s 24s 33s


SMBus header

Pin Signal
1 NC
2 SMB_CLK
3 Pin missing
4 GND
5 SMB_DATA
6 3V
Public domain I, the copyright holder of this work, hereby release it into the public domain. This applies worldwide.

In case this is not legally possible:
I grant anyone the right to use this work for any purpose, without any conditions, unless such conditions are required by law.