Difference between revisions of "Board:asus/a8v-e se"

From coreboot
Jump to navigation Jump to search
m
m (Phcoder moved page ASUS A8V-E SE to Board:asus/a8v-e se)
 
(10 intermediate revisions by 2 users not shown)
Line 5: Line 5:
|CPU_status = OK
|CPU_status = OK
|CPU_comments = I'm using an AMD Opteron 175 Dual Core Processor, both cores do work, Opteron 144 worked too.
|CPU_comments = I'm using an AMD Opteron 175 Dual Core Processor, both cores do work, Opteron 144 worked too.
|CPU_L1_status = OK
|CPU_L1_comments =
|CPU_L2_status = OK
|CPU_L2_comments =
|CPU_L3_status = N/A
|CPU_multiple_status = N/A
|CPU_multicore_status = OK
|CPU_multicore_comments = Opteron 175
|CPU_virt_status = Untested


|RAM_EDO_status = N/A
|RAM_EDO_status = N/A
Line 15: Line 25:


|IDE_status = OK
|IDE_status = OK
|IDE_comments = '''USE 80 WIRE CABLES OR ALTER CONFIGURATION!'''
|IDE_25_status = N/A
|IDE_25_status = N/A
|IDE_CF_status = Untested
|IDE_CF_status = Untested
Line 61: Line 72:


}}
}}
= Motherboard hardware list =
* AMD K8
* VIA K8T890
* VIA VT8237
* W83627EHF
* ICS ICS953202
* Semtech SC2643VX
= Motherboard GPIO configuration =
It seems only GPIO2 and GPIO5 is used from W83627EHF/EHG. VT8237GPIO is perhaps used for CABLE select
and with GP0 one can blink the power LED.
== GPIO2 (0xE4) ==
No inversions, bit0 and bit1 inputs, rest configured as outputs.
=== GPIO2 bit7 ===
memory voltage select
=== GPIO2 bit 6 ===
memory voltage select
=== GPIO2 bit 5 ===
1 = vcore offset + 100mV
0 = vcore offset + 200mV
=== GPIO2 bit 4 ===
1 = 1.5V Chipset voltage
0 = 1.6V Chipset voltage
=== GPIO2 bit 3 ===
0 = VID can be changed
1 = LockVID
=== GPIO2 bit 2 ===
output always 1 ??? maybe it is connected as turbo# on clock chip.
=== GPIO2 bit 1 ===
unused input (set to MOSI/MISO in CR29)
=== GPIO2 bit 0 ===
unused input (set to MOSI/MISO in CR29)
== GPIO5 (0xE1) ==
bit5 and bit0 are outputs, rest is not used as GPIO. No inversions.
CR2D is 0x21 it means only GP50 and GP55 are used for GPIO.
=== GPIO5 bit5 ===
memory voltage select
=== GPIO5 bit0 ===
memory voltage select
{|
|+ Memory voltage adjustment
! Voltage !! GPIO5 bit 5/0 !! GPIO2 bit 7/6
|-
|2.60V || 11 || 01 
|-
|2.65V || 01 || 11
|-
|2.70V || 00 || 11
|-
|2.75V || 01 || 10
|-
|2.80V || 10 || 00
|-
|2.85V || 00 || 10
|-
|2.90V || 00 || 01
|-
|2.95V || 01 || 00
|-
|3.00V || 00?? || 00??
|-
|}

Latest revision as of 23:20, 18 January 2014

Status

Device/functionality Status Comments
CPU
CPU works OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK I'm using an AMD Opteron 175 Dual Core Processor, both cores do work, Opteron 144 worked too.
L1 cache enabled OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
L2 cache enabled OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
L3 cache enabled OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Multiple CPU support OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Multi-core support OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK Opteron 175
Hardware virtualization OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Untested
RAM
EDO OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
SDRAM OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
SO-DIMM OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
DDR OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK Works with patches I posted to the list.
DDR2 OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
DDR3 OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
Dual channel support OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK According to memtest86+ it works.
ECC support OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
On-board Hardware
On-board IDE 3.5" OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK USE 80 WIRE CABLES OR ALTER CONFIGURATION!
On-board IDE 2.5" OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
On-board SATA OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
On-board SCSI OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
On-board USB OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK Tested: USB thumb drive.
On-board VGA OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
On-board Ethernet OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
On-board Audio OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
On-board Modem OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
On-board FireWire OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
On-board Smartcard reader OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
On-board CompactFlash OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
On-board PCMCIA OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
On-board Wifi OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
On-board Bluetooth OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
On-board SD card reader OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Add-on slots/cards
ISA add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Audio/Modem-Riser (AMR/CNR) cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
PCI add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
Mini-PCI add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
Mini-PCI-Express add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
PCI-X add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
AGP graphics cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
PCI Express x1 add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
PCI Express x2 add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
PCI Express x4 add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
PCI Express x8 add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
PCI Express x16 add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK Graphics card works.
PCI Express x32 add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
HTX add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Legacy / Super I/O
Floppy OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Untested
Serial port 1 (COM1) OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
Serial port 2 (COM2) OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Parallel port OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Untested Doing modprobe parport parport_pc works, but no further tests were done.
PS/2 keyboard OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
PS/2 mouse OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
Game port OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
Infrared OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
PC speaker OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
DiskOnChip OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Input
Trackpoint OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Touchpad OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Fn Hotkeys OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Fingerprint Reader OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Laptop
Docking VGA OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Docking LAN OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Docking USB OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Docking Audio OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Docking Displayport OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Thinklight OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Webcam OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Miscellaneous
Sensors / fan control OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
Hardware watchdog OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
SMBus OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
CAN bus OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
CPU frequency scaling OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK All you need is to patch the DSDT table with your CPU performance state settings.
Other powersaving features OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
ACPI OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK ACPI power button event works.
Reboot OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
Poweroff OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
Suspend OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
Nonstandard LEDs OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown TODO: Are there special-purpose LEDs on this board?
High precision event timers (HPET) OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
Random number generator (RNG) OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
Wake on modem ring OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
Wake on LAN OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
Wake on keyboard OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
Wake on mouse OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
TPM OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
Flashrom OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK

Motherboard hardware list

  • AMD K8
  • VIA K8T890
  • VIA VT8237
  • W83627EHF
  • ICS ICS953202
  • Semtech SC2643VX

Motherboard GPIO configuration

It seems only GPIO2 and GPIO5 is used from W83627EHF/EHG. VT8237GPIO is perhaps used for CABLE select and with GP0 one can blink the power LED.

GPIO2 (0xE4)

No inversions, bit0 and bit1 inputs, rest configured as outputs.

GPIO2 bit7

memory voltage select

GPIO2 bit 6

memory voltage select

GPIO2 bit 5

1 = vcore offset + 100mV 0 = vcore offset + 200mV

GPIO2 bit 4

1 = 1.5V Chipset voltage 0 = 1.6V Chipset voltage

GPIO2 bit 3

0 = VID can be changed 1 = LockVID

GPIO2 bit 2

output always 1 ??? maybe it is connected as turbo# on clock chip.

GPIO2 bit 1

unused input (set to MOSI/MISO in CR29)

GPIO2 bit 0

unused input (set to MOSI/MISO in CR29)

GPIO5 (0xE1)

bit5 and bit0 are outputs, rest is not used as GPIO. No inversions. CR2D is 0x21 it means only GP50 and GP55 are used for GPIO.

GPIO5 bit5

memory voltage select

GPIO5 bit0

memory voltage select


Memory voltage adjustment
Voltage GPIO5 bit 5/0 GPIO2 bit 7/6
2.60V 11 01
2.65V 01 11
2.70V 00 11
2.75V 01 10
2.80V 10 00
2.85V 00 10
2.90V 00 01
2.95V 01 00
3.00V 00?? 00??